EMO BAŞKANI MAHİR ULUTAŞ, ELEKTRİK FATURALARININ YİNE ARTMASINA İNANAMADI

elektrige zam

“Hızlı bir şekilde elektrik faturası desteği alan hane sayısı arttı”

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, enerji maliyetlerindeki aşırı artışın hem satın alma gücünü hem de geliri azalttığını belirtti. Ulutaş'a göre, önümüzdeki günlerde kur ve enflasyondaki artış nedeniyle artışın tekrar artırılması gerekecek. Bununla birlikte, önümüzdeki aylarda fiyat artışı yapmak isteyebilecekleri gibi tercih etmeyecekleri belirtiliyor. 2024 yerel seçimleri yakında yapılacak."

Ulutaş, Cumhuriyet'ten Şehirban Kıraç'a yaptığı açıklamada, bir hanenin aylık ortalama elektrik faturasını şöyle hesapladı:

Bir hanenin ortalama aylık elektrik faturası ne kadar arttı?

EMO hesaplamalarında, dört kişilik bir ailenin asgari yaşam standardı için ayda 230 kilovat saat enerji kullanacağı tahmin ediliyor. 2017 Ağustos ayında, 4 kişilik bir ailenin asgari elektrik faturası 95 TL idi ve aynı ay 345 TL oldu. Katlanarak elektrik yükü artıyor. 2019 Ağustos'ta elektrik fiyatlarına %23, 2020'de %14,9 ve 2021'de %28,9 zam yapıldı. 2022 Ağustos'ta artış oranı %57,9 oldu. 2023'te yapılan genel seçimler sırasında, artış oranı en az %3,9 olarak korundu."

Önümüzdeki aylarda indirim talep edebilirler.

Ulutaş, elektrik maliyetlerinde bir artış beklendiğini belirtti:

Dünya çapında salgın sonrası enerji maliyetlerinde yaşanan geçici dalgalanmanın tetiklediği fiyat artış dalgası, ülkemizin kırılgan ekonomik durumu nedeniyle tsunamiye dönüştü. Maalesef ülkemizde enerji ekonomisi gelişti. Dağıtım maliyetleri düşerken, maliyet artışları faturalara yansır.Döviz kuru ve "Enflasyondaki artış nedeniyle önümüzdeki günlerde tekrar artış yapılması gerekeceği" belirtiliyor. 2024 yılında yapılacak yerel seçimlere yakın bir fiyat artışı tercih etmeyecekleri için önümüzdeki aylarda fiyat artışı isteyebilirler.”

"Elektrik faturası desteği alan hane sayısı hızla arttı".

Ulutaş, halkın ekonomik durumunun kötüye gittiğini belirterek, "2021'de elektrik faturası desteği alan hane sayısı 1,8 milyondu" dedi. 2022 itibariyle bu rakam 3 milyon 690 bin 582 haneye ulaştı."

tags: elektriğe zam, enerji maliyetleri, Mahir Ulutaş, elektrik faturası, döviz kuru, enflasyon, 2024 seçimleri, indirim talebi, salgın sonrası, ekonomik durum, elektrik faturası desteği, haneye sayısı, dağıtım maliyetleri, yaşam standardı, fiyat artışı, 2023 seçimleri, kırılgan ekonomi, geçici dalgalanma, elektrik kullanımı, aile bütçesi

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ELEKTRİKTE ZAMMI: EPDK ELEKTRİK TAVAN FİYATINI YÜZDE 33% ARTTIRDI

YKS'ye 2024 kaç gün kaldı?

Dünyanın en muhteşem ve kalıcı yasası olan MURPHY Kanunları...